Met een wachtwoord bescherm je gegevens op je computer, tablet en smartphone. Gegevens die voor jou persoonlijk en belangrijk zijn, maar die voor kwaadwillenden geld waard kunnen zijn. Neem de bescherming van je gegevens dan ook serieus. Je wilt niet dat ze op straat belanden, of erger.
Hackers proberen van alles om achter jouw wachtwoorden te komen. Een vorm van misbruik waarvan bijna dagelijks wel iets in de publiciteit komt is phishing (via e-mail) en smishing (via een tekstbericht). Maar je kunt wachtwoorden op veel makkelijkere manieren kwijtraken: doordat je slordig bent met het geheimhouden ervan, bijvoorbeeld omdat jij je wachtwoord hebt gedeeld met iemand anders. Of omdat je vanaf ieder apparaat dat je maar kunt vinden op online diensten inlogt. En zeg eens eerlijk, gebruik jij nog steeds altijd en overal datzelfde simpele en o zo makkelijk te onthouden wachtwoord?
Allemaal erg makkelijk... ook voor een hacker!
Natuurlijk is het lastig om overal moeilijke wachtwoorden voor te bedenken, maar weet wel dat hackers vaak computers gebruiken die met behulp van een lijst met wachtwoorden op je accounts proberen in te loggen. En omdat een computer niet moe wordt kan die dit snel en ook nog eens heel erg lang volhouden. Een simpel en makkelijk te onthouden wachtwoord is dus zo gekraakt.
De mogelijke lengte van een wachtwoord varieert per dienst, maar over het algemeen geldt: hoe langer het wachtwoord en hoe meer variatie aan karakters, des te ‘sterker’ het wachtwoord. Een dergelijk wachtwoord is weliswaar moeilijk door een hacker te raden of door een computer te kraken maar heeft vaak wel als nadeel dat deze moeilijk is te onthouden.
Vandaar dat door steeds meer diensten de mogelijkheid wordt geboden om een ‘passphrase’, oftewel een ‘wachtwoordzin’ te gebruiken. Deze is weliswaar langer dan een wachtwoord, maar is ook eenvoudiger te onthouden dan zomaar een willekeurige combinatie van karakters. Een ‘passphrase’ is een wachtwoord dat uit meerdere woorden bestaat, in de vorm van een zin.
Hoe gebruik je een wachtwoord of passphrase?
Zodra je van codes, wachtwoorden of ‘passphrases’ gebruik maakt, is het van belang dat deze geheim blijven en zo verschillend mogelijk van elkaar zijn.
- Deel nooit je sterke wachtwoord/passphrases. Dit is een inkoppertje. Mocht je bankrekening onverhoopt worden geplunderd en later blijkt dat jij het wachtwoord ervan met een ander hebt gedeeld, dan ben jij aansprakelijk voor de schade! Pas ook op als je een wachtwoord gebruikt: weet je zeker dat er niemand over je schouder kan meekijken?
- Gebruik voor iedere dienst een ander sterk wachtwoord/andere passphrase. Mocht je een wachtwoord verliezen of word deze gehackt, dan blijft de schade beperkt.
- Log bij voorkeur alleen in van vertrouwde bronnen, dus vanaf je instellings- of eigen PC, tablet of smartphone. Log niet op je online diensten in vanuit een internetcafé of via de laptop van een ander. Je weet niet of deze veilig zijn (key-loggers/skimming) en ook kunnen er altijd sporen achterblijven.
- Klik niet op linkjes in e-mailtjes of SMS’en (phishing, smishing) om bij bijvoorbeeld bij je bank in te loggen. Dit geldt ook voor social media-accounts op WhapsApp en Facebook, om er maar een paar te noemen. Want, weet jij zeker dat deze van de beoogde organisatie zijn? Ga altijd rechtstreeks naar de desbetreffende website. Twijfel je over de legitimiteit van een e-mail? Bel de afzender op.
- Wijzig je wachtwoord/passphrase periodiek. Een doodgewoon wachtwoord met 8 tot 12 karakters wissel je éénmaal per jaar. Een passphrase is langer houdbaar.
- Steeds vaker bieden diensten je gratis de mogelijkheid om tweefactor-authenticatie als extra bescherming toe te passen. Voorbeelden hiervan zijn softwarematige ‘authenticators’ zoals die vanApple,MicrosoftenGoogledie je op je smartphone kunt installeren en die een code genereren die je op de inlogpagina moet ingeven. Of er wordt bij iedere inlogpoging per SMS een code naar je verstuurd. Ook op de VU maken we gebruik van tweefactor-authenticatie via Azure MFA, Tiqr of Yubikey.
Hoe onthoud je je wachtwoord?
Je moet een sterk wachtwoord/passphrase natuurlijk wel kunnen onthouden. Heb je hier moeite mee, dan kun je een ezelsbruggetje gebruiken. Je kunt ook een wachtwoordmanager inzetten. Er zijn gratis programma’s beschikbaar, hoewel de functionaliteit daarvan minder is dan de betaalde versies.
- Wachtwoordmanager (gratis viaGoogle), viaBING). Vanuit Surfspot kun je als student of medewerker tegen sterk gereduceerd tarief een versie voorWindows, MAC, iOS of Androidaanschaffen.
- Gebruik een begrijpelijk en logische passphrase.
- Is gebruik van een passphrase niet mogelijk, stap dan over naar een sterk wachtwoord dat is gebaseerd op een makkelijk te onthouden passphrase.
Hoe kies je je wachtwoord?
Goed, je hebt nu waarschijnlijk al wel begrepen dat alléén de naam van je kat wellicht niet het beste wachtwoord is. Ook namen van je familie, je partner of geboortedata zijn relatief eenvoudig voor een geïnteresseerde hacker op te zoeken of zelfs te raden.
1. Kun je niet anders en moet je wel een wachtwoord met beperkte lengte gebruiken, kies dan voor een zo sterk mogelijk wachtwoord gebaseerd op een passphrase. Het kan zijn dat je even de voorwaarden van de dienst erop na moet slaan welke karakters je wel of niet kunt gebruiken of wat de maximale wachtwoordlengte is, maar ga uit van het onderstaande:
- Gebruik minstens acht karakters, liever nog meer. Twaalf of meer is aan te raden.
- Een combinatie van een hoofdletter, een standaard letter en minstens één nummer.
- Voeg tenminste één alternatief karakter toe dat niet tot bovenstaande karakterset behoort: !, #, @ of $.
2. Gebruik liever een passphrase!
- Gebruik een combinatie van vier of meer willekeurige woorden met een minimum van zestien karakters, hoofdletters en standaard letters door elkaar heen.
- Vervang bepaalde letters door een karakter, bijvoorbeeld een ! voor een 'i', een 0 (nul) voor een o, $ voor een 's', @ voor een 'a', enzovoorts,
- voeg alternatieve karakters toe zoals een #, -, _
Mocht het niet lukken om zelf een wachtwoord te bedenken, dan kun je een online tool als een password generator proberen.
Not done!
Even voor de duidelijkheid een paar voorbeelden die voor iedereen makkelijk zijn te raden:
- 123456
- qwerty
- welkom01
- 'Facebook01!' of 'F@c3B0oK' voor de Facebook-dienst. Hetzelfde principe gaat natuurlijk op voorTw!tT3r,Wh@t$@Ppen andere diensten.
Niet doen dus!
Hoe dan wel?
- Als je gebruik maakt van een wachtwoordmanager, dan biedt die meestal ook de gelegenheid om wachtwoorden te genereren met gebruik van speciale karakters, leestekens en lengte naar keuze.
- Mocht je hier geen gebruik van kunnen of willen maken, dan is het handig om voor jezelf een setje regels te bedenken waaraan je wachtwoorden en passphrases moeten voldoen.
Stel, je houdt van lekker koud bier van de tap. 'Ik hou van lekker koud bier van de tap' is dan een leuke passphrase. Je zou ook 'De naam van mijn kat is George' kunnen gebruiken, mits je een kat met de naam George hebt natuurlijk. Maar in dit voorbeeld nemen we debier-passphrase en gaan hiervoor een paar regeltjes opstellen. Deze regels laten we dan van toepassing zijn op al onze andere passphrases. We hoeven dan alleen nog maar onze passphrases en de set met regels te onthouden.
Willen we bovengenoemdebier-passphrase sterker maken, dan kiezen we in dit voorbeeld ervoor om alle spaties te verwijderen. Dat is regel één.
Ten tweede gaan we bepaalde letters door een alternatief karakter of leesteken vervangen. Een ! voor een 'i', een 0 (nul) voor een o, $ voor een 's', @ voor een 'a'. We houden dan ‘!kh0uv@nl3kk3rb!3rv@nd3t@p’ over.
De derde regel die we bedenken is: iedere eerste letter na een alternatief karakter of leesteken wordt een hoofdletter: ‘!Kh0Uv@Nl3Kk3Rb!3Rv@Nd3T@p’
Als vierde regel nog een speciaal teken erin, bijvoorbeeld altijd op de eerste positie en we krijgen: ‘#Kh0Uv@Nl3Kk3Rb!3Rv@Nd3T@p’ Heb je te maken met een dienst die slechts een bepaalde aantal karakters accepteert, dan kun je de reeks inkorten: ‘#Kh0Uv@Nl3Kk’ (twaalf tekens).
Tot slot
Controleer eens in de zoveel tijd of je inloggegevens niet in verkeerde handen gevallen zijn, bijvoorbeeld ophaveibeenpwned.com. Steeds meer wachtwoordmanagers kunnen ook zo’n check uitvoeren.